Keld og Hilda bygger nyt - "vi glæder os til at komme hjem"

Over 3 artikler fulgte vi Keld og Hilda og deres drøm om at flytte hjem til Danmark, efter 7 år i Sverige. Drømmen var et nybygget hus i Trørød i Nordsjælland og vi fulgte dem fra de første overvejelser til indflytning i deres nye hus.

1# Tilbage til Holte-området

– Vi glæder os helt utroligt meget, siger Keld og Hilda, da jeg møder dem i den lejlighed, de købte i 2012 i Skodsborg.
Siden 2011 har parret desuden boet en stor del af tiden i Sydsverige for at kunne være tæt på børnebørnene, Eliot og Storm. Men nu er Annette Heick og Jesper Vollmers to sønner blevet så store, at der ikke er det samme behov for, at bedsteforældrene bor så tæt på dem mere.
– Vores børnebørn er blevet for store til at sidde på skødet af os hele tiden, griner Hilda.
– I sommer, da Annette og Jesper tog til Bornholm, sad Keld og jeg i vores svenske hus og spurgte hinanden: ”Hvad laver vi egentlig her. Er det ved at være tid at sælge huset her?”
– Ja, vi har jo aldrig forestillet os at skulle bo i Sverige resten af livet, indskyder Keld. Og fortsætter:
– Vi har hele tiden tænkt, at det kunne være dejligt at få et hus igen i Danmark på et tidspunkt. Og gerne tilbage i Holte-området.
Keld og Hilda Heick boede i 26 år i et dejligt hus i Holte. Det var et hus, de fik det dengang ret nystartede byggefirma Lind & Risør til at bygge, og de var så glade for samarbejdet, at de også denne gang har entreret med Lind & Risør.
– Vi var virkelig glade for at bo i huset i Holte, siger Hilda, og det var da også i det område, vi denne gang begyndte at kigge efter en byggegrund.
– Vi havde et rigtig godt naboskab i Holte, og det var med en stor portion vemod, at vi solgte huset. Men Annette og Jesper, var flyttet til Sverige i 2002, og da de fik børn, ville vi gerne lidt tættere på dem. I påskeferien 2007 ringede Annette og spurgte, om vi ikke havde lyst til at være med til at købe den grund, der støder op til deres hus. Det satte for alvor gang i tankerne om at bygge hus i Sverige ved siden af Annette og Jespers hus.
– Vi spurgte Lind & Risør, om de ville bygge for os, men de takkede nej på grund af helt andre byggeregler og love her.
Ikke alt foregår på samme måde i Sverige som i Danmark, når man bygger hus, mindes Keld.
– Vi kunne ikke sådan uden videre begynde at blande os i indretning og materialer og den slags. Man er meget mere autoritetstro i Sverige end i Danmark, hvor det er normalt, at man forsøger at få sine egne ønsker opfyldt.
Fantastisk udsigt
Keld og Hilda Heick fortæller, at der tales meget om, at deres børnebørn skal gå på et dansk gymnasium, og derfor håber og tror de, at Annette og Jesper på et tidspunkt flytter til Danmark. Det gjorde beslutningen om selv at flytte hjem på fuld tid lettere.
– Vi ringede til Lind & Risør og spurgte, om de havde nogle grunde til salg, og det havde de i Fredensborg, fortæller Hilda, og vi var egentlig klar til at købe, men folkene fra Lind & Risør følte ikke, at vi var klar til at komme langt væk fra det område, som vi havde været så glade for. De bad os kigge os godt omkring. De sagde: ”Det letteste for os ville være at sælge jer en grund, men vi vil jo helst have, at I bagefter bliver glade og tilfredse.”
– Så vi tog rundt og kiggede på huse og grunde i Holte-området, og en dag blev vi ”lokket” med til Trørød for at se på en grund. Den lå ret højt oppe – faktisk alt for højt oppe, syntes jeg. Hilda og jeg bliver jo ikke yngre, så jeg opgav med det samme at gå derop. Men ejendomsmægleren insisterede på, at jeg skulle se udsigten, og så gik jeg derop.
Keld Heick blev nærmest slået omkuld af udsigten over Trørøds hyggelige huse og haver med skoven i baggrunden. Nu gjaldt det så bare om at få overtalt Hilda til også at komme op og kigge ud over det dejlige område.
– Jeg var nok ikke lige så begejstret som Keld, men jeg kunne da godt se, der var pænt.

Vi fik Lind & Risør til at komme med ud og kigge på grunden og fandt ud af, at vi kunne få bygget en elevator, og så gav det pludselig mening. Vi har ikke tænkt os at benytte den elevator, før vi en dag bliver så gamle, at vi ikke længere kan bruge trappen, men allerede når vi flytter ind, bliver den jo praktisk, for vi har venner, der har svært ved at gå på trapper og som aldrig ville kunne besøge os, hvis vi ikke havde elevator.

Trørød ligger tæt på Holte, og Keld og Hilda kan sagtens forlige sig med, at det ikke lige blev Holte denne gang.
– Jeg er meget begejstret for Trørød, siger Keld, mens Hilda nikker og siger:
– Det skal nok blive godt!

En ærgerlig udgift
Man kan næsten kalde Keld og Hilda for et par rigtige ”byggematadorer”, for ud over at de fik bygget huset i Holte og i Sydsverige, har de også i tidens løb fået bygget et par sommerhuse. Den erfaring er god at have med i rejsetasken, nu hvor de får bygget i Trørød.
– Der er mange ting at tage stilling til, siger Keld.
– Vi har for eksempel lige været til et materialeudvalgsmøde, der tog hele dagen, hvor vi skulle vælge alt fra vandhaner til dørhåndtag. Der er virkelig meget at tænke over.
En ting, man også skal beslutte sig for, når man bygger, er naturligvis murstenene. De findes i utroligt mange varianter og forskellig kvalitet, og på et tidspunkt fik Keld Heick øje på et hus med lige præcis de mursten, han og Hilda kunne tænke sig.
– Jeg gik ind og ringede på døren for at høre ejeren, om han vidste, hvor de mursten var fra, fortæller Keld.
– Det vidste han. Men Lind & Risør fortalte, at de desværre ikke havde et samarbejde med teglfirmaet, så vi troede, at vi måtte opgive at få de mursten. Men et par dage senere ringede de fra Lind & Risør og sagde: ”I skal nok få de mursten!” Det er virkelig god service.

Det gamle hus, der stod på grunden i Trørød, er nu revet ned. Desværre viste det sig, at der var bly og andre giftstoffer i malingen, så det kostede parret 45.000 kroner ekstra at få det fjernet på en miljørigtig forsvarlig måde.
– Det er ærgerlige penge, men sådan er det, siger Hilda.
– Når det handler om at passe på miljøet, må man bare betale ekstra. Men vi kunne da godt have brugt de penge på andre ting i det nye hus.

Planen for det nye hus ligger på kaffebordet i Skodsborg, og det er en plan, Keld og Hilda har gennemgået utallige gange. Der er blevet ændret, streget over og ført tilbage til det oprindelige adskillige gange, men nu danner tegningen et klart billede over, hvordan parrets nye hjem kommer til at tage sig ud.
– Jo tak, vi er spændte og det har givet en del søvnløse nætter, siger de nærmest i kor.

Indtil videre må de vente i spænding i Skodsborg-lejligheden, der i øvrigt også er solgt.
– Måske kommer vi til at bo hos nogle venner i en periode, indtil huset står klar, siger de.
– Men det finder vi nok ud af.

2# Nu står der et hus

I april kan det musikalske ægtepar Keld og Hilda Heick flytte ind i et helt nyt hus i Trørød i Nordsjælland. Men ikke alt er gået helt så let, som parret havde regnet med.

For snart et år siden mødtes jeg med Keld og Hilda Heick i deres lejlighed i Skodsborg. Over en god kop kaffe viste de planerne for deres boligbyggeri i Nordsjælland frem. I samarbejde med Lind & Risør havde parret fundet en byggegrund i et skønt kvarter i Trørød, hvor der lå et gammelt hus, som skulle rives ned, inden de kunne få bygget det hus, de drømte om.
Ud over Skodsborg-lejligheden, som de ikke har mere, boede de i et hus i Sydsverige.
De byggede hus i nabolandet i 2011 for at være tæt på datteren, Annette, og hendes mand, Jesper Vollmer, samt Keld og Hildas børnebørn, Eliot og Storm.
– Men børnebørnene er blevet store nu, og så tænkte vi, om det mon ikke var på tide at vende hjem til Danmark, fortæller Hilda.
– Det har aldrig været tanken, at vi skulle blive i Sverige altid, indskyder Keld.
Fotografen og jeg mødes med Keld og Hilda foran deres nye hjem. Det er lige nu en byggeplads, og på den snævre vej står flere lastbiler og fylder op, og parret er lidt kede af, at de gør det svært for deres kommende naboer at køre på vejen.
– Jeg glæder mig virkelig til, at der bliver fri passage. Og det gør de andre beboere på vejen med garanti også, siger Hilda.

På toppen af byggepladsen står huset. Der er endnu ikke kommet mursten på, for først skal væggene isoleres. Men man kan godt komme indenfor. Og det er ikke længere nødvendigt med en fantasi af H.C. Andersenske dimensioner for at forestille sig, hvor godt det bliver at bo der.
Før beslutningen om en ekstra bolig i Sverige boede Keld og Hilda i 26 år i et hus i Holte – ikke langt fra Trørød. Det hus havde Lind & Risør også bygget, og derfor vidste parret, hvad de gik ind til, da de fik Lind & Risør til at bygge endnu et hus til dem. Det gik rigtig godt første gang, og det er også gået godt denne gang … men der har alligevel været nogle bump på vejen mod drømmehuset. Ting som ingen kunne have forudset, men som både har kostet tid og penge, forsinkelser og ærgrelser.

Forurening og andre uforudsete ting
Det første problem opstod under nedrivningen af det gamle hus på grunden. Det viste sig, at der var bly og andre giftstoffer i malingen, og det kom til at koste parret 45.000 kroner ekstra at få det fjernet på en miljørigtig forsvarlig måde.
På trods af jordbundsprøver viste der sig, da Lind & Risørs egne folk begyndte at grave ud til kælderen, en grim grå jord, der lugtede slemt af olie. De værste forudanelser holdt desværre stik. Der var olieforurening på grunden, og olien stammede muligvis fra et påfyldningsrør til en olietank, som for længst var fjernet.

Keld Heick husker alt for tydeligt, da han og Hilda blev ringet op under en ferie i Italien.
– De fortalte, at der var olieforurening på grunden, men at det så ud til, at der var tale om en mindre forurening. Næste dag blev vi ringet op igen. De havde undersøgt det nærmere, og der var tale om en stor olieforurening.
Det var så den ferie! Keld og Hilda fik en ekstra udgift på en halv million kroner for at få renset grunden. 567 tons jord blev gravet op og erstattet af ny og helt ren jord.
– Det var naturligvis pokkers ærgerligt, men vi ville ikke bygge på en forurenet grund. Så vi måtte betale, hvad det koster. En halv million kroner er mange penge, men jeg tænker, at hvis huset fra starten havde kostet en halv million mere, så havde vi købt det alligevel, siger Keld.
– Ja, Keld havde i hvert fald købt det, indskyder Hilda med et smil, der indikerer, at hun nok lige ville have overvejet prisen en ekstra gang.

Det var ikke helt overstået, for da olien var forsvundet, var det vandet, der gav problemer. På grund af den megen nedbør lagde der sig vand i udgravningen, og man forudså, at den slags vejr på sigt muligvis kunne resultere i oversvømmelser i kælderen.
– Klimaet har ændret sig, og der er faldet rigtig meget regn i sommer og hele efteråret, siger Hilda.
– Så det er bedre at forebygge end at vente, til skaden er sket.
Der er nu gravet en ekstra brønd med pumpe i, så vandet kan kontrolleres og holdes væk fra huset, hvis de bliver udsat for skybrud og andre ubehagelige overraskelser fra naturens side.

Klar til havearbejde
Keld og Hilda Heick havde regnet med at flytte ind i det nye hus tidligere, men de forskellige problemer har udsat processen, og nu hedder indflytningsdagen 9. april 2018.
– 9. april! Det er da en dato, vi kan huske, siger Hilda, mens vi går en tur udenfor og kigger på det, der skal blive parrets baghave.
– Hilda har startet flere haver op fra bunden, og hun er god til det, bemærker Keld, der dermed afslører, at det bliver hans hustru, der skal få haven til at blive frodig og pæn at se på.
– Jeg glæder mig til at få jord under neglene, siger Hilda, der allerede har lagt mange planer for haven inde i sit hoved.
Men først vil hun have nogle havefolk til at gøre det grove arbejde, og så vil hun gå i gang med at designe en fin have.
– Haven er heldigvis ikke så stor, for det kan jeg ikke overkomme. Vi skal jo også passe vores arbejde. Så der bliver lagt fliser rundt om huset, både fordi det er pænt, og fordi det vil lette arbejdet. Men jeg nyder at lave havearbejde som hobby.

Inden døre er de mange håndværkere i gang med de forskellige rum. Dag for dag kan ”nybyggerne” se, hvordan deres ønsker er ved at gå i opfyldelse.
– Håndværkerne er utroligt søde, og hvis vi pludselig har opdaget, at vi godt kunne bruge en ekstra stikkontakt eller noget andet, har de lavet det for os, siger Hilda.
– Man kommer jo hele tiden i tanker om nogle ting, man ikke tidligere havde tænkt på.

Keld og Hilda har hver et kontor i hver sin ende af huset. Det er Hilda, der står for alt det med job og kalender, afregninger og skat … alt det, der kræver, at der er system i sagerne. I Kelds kontor skal hans guitarer stå. Dog ikke dem alle sammen, for så vil der blive pladsmangel.
– Jeg har skilt mig af med nogle af mine gamle guitarer, og jeg har fået ryddet lidt op i alle mine cd’er, bemærker han stolt.

Et kig i kælderen viser også, at parret har tænkt frem i tiden. Der bliver lavet en flot trappe, men der skal også være en elevator. Så når man kommer ind gennem yderdøren dernede, kan man altså selv vælge, om man vil gå eller køre op.
– Vi tager selvfølgelig trappen, men vi bliver jo ikke yngre, lyder det fra Hilda.
– Så med en elevator vil vi også kunne komme op og ned, når vi bliver rigtig gamle. Og vi får jo også gæster, som ikke alle er så godt gående. Så det er meget praktisk med den elevator.

I kælderen bliver der også plads til en kondicykel foran en stor tv-skærm – for som Keld siger, så er det for kedeligt at sidde og cykle, hvis der ikke er noget interessant at se på imens.

Det har været en lang proces for Keld og Hilda at nå derhen, hvor de er lige nu. Men nu har de et hus, og så skal de sidste ting lige klares, inden de kan flytte ind.
– Hold op, hvor vi glæder os, siger de som med én stemme.
Det dufter allerede lidt af drømmehus i Trørød.

3# Vi er vilde med vores nye hus

Det musikalske ægtepar Keld og Hilda Heick er for nylig flyttet ind i deres nybyggede hus i Nordsjælland. Og parret føler sig allerede hjemme.
På en hyggelig vej i Trørød ligger der et nybygget hus med en lige så nyanlagt have. Her bor Keld og Hilda Heick. Huset er opført af Lind & Risør, og det er blevet præcis, som parret ønskede sig. Vi har besøgt ægteparret og bliver mødt af et par dejlige smil. Hilda viser med en armbevægelse forhaven og siger:
– Ja, det er så her, vi bor. Er her ikke skønt?
Imens har Keld travlt med at få fejet nogle få blade væk fra indkørslen.
– Du nåede det næsten, Keld, driller Hilda ham, da han stiller kosten fra sig og kommer hen for at hilse på.
Jo, Keld og Hilda Heick er tydeligvis meget glade for deres nye domicil, men over kaffen gennemgår vi lige hurtigt nogle af de forhindringer, der desværre drillede dem noget, inden huset var klar til at flytte ind i.

Keld og Hilda Heick boede i Sverige, men ville gerne hjem til Danmark. De var nærmeste naboer til deres datter, Annette, og svigersønnen, Jesper, men børnebørnene, Elliot og Storm, var blevet så store, at Keld og Hilda ikke længere behøvede at se efter dem, når deres forældre ikke var hjemme.
– Vi drømte bare om at komme hjem til Danmark igen, og da Annette og Jesper også planlagde at vende hjem, var der ingen tvivl i vores sind, fortæller Hilda.
Keld og Hilda fandt i samarbejde med Lind & Risør en byggegrund i et rart kvarter i Trørød. Her lå et gammelt hus, som først skulle rives ned. Og her opstod så det første problem. Det viste sig, at der var bly og andre giftstoffer i malingen på det gamle hus, så det kostede ekstra at få det fjernet det på en miljømæssig forsvarlig måde.
Så langt, så godt. Men da Lind & Risørs folk begyndte at grave ud til kælderen, opdagede de en grim grå jord, der lugtede slemt af olie. De værste forudanelser holdt stik. Der var olieforurening på grunden, og den stammede sandsynligvis fra et påfyldningsrør til en olietank, som for længst var fjernet. De første jordbundsprøver havde ramt uden om olien, som lå i en pyramideform ved huset. 567 tons jord måtte graves op og erstattes af ny og helt ren jord.

Kongelig elevator
Da olien var fjernet fra grunden, gav regnvandet pludselig bøvl. Sommeren og efteråret sidste år var, som de fleste nok husker, en vejrmæssig drivvåd affære, og der lagde sig vand i udgravningen. Det gav bekymringer om, at der fremover ville komme oversvømmelser i kælderen. Så der blev gravet en ekstra brønd – med pumpe i – ned i indkørslen, så vandet kan holdes væk fra huset i tilfælde af skybrud.
Men så kom der ellers gang i byggeriet, som i sig selv ikke tog lang tid. Og som murene blev bygget op, og husdrømmen tog form, blev startvanskelighederne skubbet i baggrunden, og humøret steg hos parret dag for dag.
– Vi har naturligvis haft en del ønsker til huset, og Lind & Risør har været meget behjælpelige med at udføre alt det, vi har fundet på hen ad vejen, siger Keld.
– Ja, det har været en fornøjelse at arbejde sammen med deres folk, indskyder Hilda. – De har været utrolig søde og imødekommende. Nogle gange har vi haft nogle idéer, som de har talt os fra, fordi de havde en bedre løsning. Så vi har fundet ud af tingene i fællesskab.
Der er virkelig mange ting at tage stilling til, når man bygger et hus op fra bunden. Skal alle kabler og ledninger skjules inde i væggen? På hvilke vægge skal stikkontakterne sidde – og hvor mange har man brug for? Hvor vil man have udendørs lamper?
– Det er næsten uoverskueligt at huske det hele og at kunne tage de rigtige beslutninger i tide, siger Keld.
– Men igen må vi sige, at vi har fået al den hjælp fra Lind & Risør, som vi kunne ønske os. Og alt er blevet så fint, lyder det fra Hilda.
Huset rummer en lang række fine detaljer, men elevatoren nede fra indkørslen og op til køkkenalrummet er måske husets absolutte perle. Keld og Hilda er i hvert fald meget glade for den elevator, som findes magen til på Marselisborg slot.
– Ja, det er nærmest en kongelig elevator, bare uden kongeligt monogram, griner Keld og Hilda.
– Vi har nogle venner, som har svært ved at komme op ad trappen, og vi bliver jo heller ikke selv yngre, siger Hilda, der i år har haft sit hyr med slidgigt og af samme årsag er blevet opereret. Derfor har hun i en periode måttet gå med en krykke.
– Så vores elevator har allerede været til stor nytte, og det vil den også være i fremtiden, konstaterer hun.

Hver sit kontor
Vi får en guidet rundtur i huset, hvor soveværelset ligger med en herlig udsigt til haven, og hvor man ikke behøver at gætte to gange for at udpege, hvilket kontor, der er Hildas, og hvilket der tilhører Keld. Hildas værelse er en slags maskinrum for deres musikalske karrierer. Det er her, hun sidder og styrer deres travle jobkalender og økonomien.
Kelds værelse rummer flotte guitarer og utallige cd’er – og der kunne have været mange flere.
– Jeg har virkelig gjort mig umage med at rydde lidt ud i mine instrumenter og min musik, så mit kontor ikke bliver fyldt så meget op, at jeg ikke selv kan være der, siger Keld med en stolt mine.
I parrets dejlige stue og køkken-alrum er der et fantastisk lysindfald, som nok skal give parret masser af vitaminer til den forestående mørke tid.
At få grunden omkring huset til at se flot ud var noget af en udfordring. Hilda som er den mest haveglade af de to, indrømmer da også, at hun tog sig til hovedet, første gang hun så baghaven. Men ved hjælp af havemænd, rullegræs og en masse gode idéer til beplantning tager haven sig nu rigtig flot ud, og Hilda nyder at gå ud og pusle i den. Kun et lille æbletræ står tilbage fra den gamle have.
Så alt er godt, og Heick’erne er lykkelige for deres nye, dejlige hjem.
Lige inden vi siger farvel til parret, fortæller de, at de meget snart skal have beboerne fra de nærmeste huse på besøg, så de også kan se Heick-huset.
– Vi har nogle meget søde naboer, så vi har planlagt en komsammen for dem. Og vi glæder os til at byde dem på kaffe og kage og fortælle om vores hjem, siger Keld og Hilda Heick.